Hoe lang kan je een olie bewaren?

Essentiële oliën kunnen over het algemeen aardig wat hebben, omdat ze van zichzelf al een sterk antiseptische werking hebben. Bacteriën en schimmels hebben dus geen kans een essentiële olie aan te tasten. Maar toch blijven ze niet oneindig “goed”.

Datum op jouw product!

Op de verpakking van jouw product vind je een datum. Deze datum geeft aan dat hij tenminste houdbaar is tot …. Daarna heb je dus kans dat je olie terugloopt in werking, niet meer zo fris ruikt of zelfs irriterend kan zijn op de huid. Maar gooi ze zeker niet meteen weg! Vaak zijn de oliën nog prima te gebruiken in en rond huis (verdampen). Na opening blijven mits ze goed bewaard blijven over het algemeen tot 2 jaar veilig om te gebruiken op de huid (los ze altijd op in een drager).

Uitzonderingen

Enkele oliën zijn te vergelijken met goede wijnen. Hierbij kun je denken aan roos, jasmijn en sandelhout. Deze gaan langer mee dan de gemiddelde olie en de geur van deze oliën worden dieper en beter. Tea tree daarentegen blijft tot 9 maanden en citroenoliën tot een jaar na opening veilig om te gebruiken. Dit houdt in veilig gebruik op de huid, want wanneer een olie aan de datum is kan deze nog wel verdampt worden.

Hoe bewaar je ze het beste?

Hoe lang houdbaar voor in de verdamper?

Zolang jij de olie lekker vind ruiken mag je hem gewoon gebruiken in de verdamper. Ook gebruik ik voor een frisse geur in huis vaak wat druppeltjes op de stofzuigerfilter of op de deurmat. Er zijn genoeg manieren te vinden om jouw “oude” olietjes op te maken.

Tip!  Wanneer je een nieuw flesje olie opent, schrijf dan de datum op het etiket. Zo weet je precies hoelang je de olie al gebruikt. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *